Ομιλία Δημήτρη Αβραμόπουλου για την εξωτερική πολιτική στο 8ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Κατηγορία
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Συνεχίζουμε τις εργασίες του Συνεδρίου μας αγαπητές φίλες και φίλοι, και όπως προανήγγειλε πριν από λίγο η κα Μαριέττα Γιαννάκου, μπαίνουμε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, που είναι ακριβώς το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, όπου η Νέα Δημοκρατία με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών και θέσεων πλέον, δίνει το στίγμα της μπροστά σε ένα δυναμικά μεταλλασσόμενο παγκόσμιο τοπίο.
Γνωρίζετε όλες και όλοι ότι τα σημερινά δεδομένα στο παγκόσμιο περιβάλλον έχουν αλλάξει. Τίποτα δεν είναι το ίδιο με το πώς ήταν πριν από 20 χρόνια. Δεν επιτρέπεται λοιπόν στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας να είναι καθηλωμένη στο χθες. Και θα έχετε σημειώσει, ότι δυστυχώς για πολλούς η ρητορική που συνοδεύει τις αναλύσεις για τα διεθνή γεγονότα, για τα δρώμενα στον κόσμο, περισσότερο μας γυρίζει στην εποχή του ψυχρού πολέμου, αγνοώντας ότι μπροστά μας προβάλλει ένα προκλητικό τοπίο, που είναι ο κόσμος ολόκληρος.
Νέα κράτη και νέες δυνάμεις με αυξημένη παρουσία και παρεμβατισμό διαμορφώνουν μία νέα δυναμική, μία πρόκληση στην οποία καλούμαστε ως χώρα και ως Ευρώπη να ανταποκριθούμε. Το πεδίο για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής ξεπερνάει πλέον τα στενά διμερή και περιφερειακά πλαίσια, και καθίσταται εκ των πραγμάτων παγκόσμιο.
Δεν μπορεί να υπάρχει εξωτερική πολιτική και εθνική πολιτική, αν παράλληλα όμως δεν υπάρχει και αντικειμενική και διάφανη ενημέρωση των πολιτών. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, τίποτα δεν μένει πλέον κρυφό στη σημερινή κοινωνία.
Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η μυστική διπλωματία στην οποία έχει επιδοθεί τον τελευταίο καιρό η Κυβέρνηση. Κάτι που κατήγγειλε χθες στο Συνέδριό, μας ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς. Είναι μία εξωτερική πολιτική που ακροβατεί και μπορεί να οδηγήσει, είτε σε αρνητικά αποτελέσματα, είτε σε ιδιαίτερα επικίνδυνες εξελίξεις.
Φίλες και φίλοι, το πρώτο Συνέδριο του Οικουμενικού Ελληνισμού, όπου όπως όλες και όλοι γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Παράταξή μας, επιβεβαίωσε κάτι που το γνωρίζαμε όλοι: Ότι η Ελλάδα, η χώρα μας, διαθέτει έτοιμο από αιώνες τώρα ένα ισχυρό δίκτυο παρέμβασης από Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Είναι ιστορικό χρέος μας να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το δίκτυο αυτό, ως Παράταξη, ως Κόμμα, ως Ελλάδα. Να το καταστήσουμε πιο ισχυρό, πιο ανεξάρτητο, πιο ενημερωμένο και σε συνεχή επαγρύπνηση.
Η Ελλάδα των πολιτών του Κόσμου είναι εδώ. Και όλα αυτά τα χρόνια, αυτή η δύναμη παρουσίας στον κόσμο είχε είτε παραγνωριστεί, είτε αγνοηθεί ή ακόμα και υποβαθμιστεί. Θεωρώ ότι περιποιεί μεγάλη τιμή στην Παράταξή μας το γεγονός ότι εγκαινιάζει μία νέα σχέση με το ανά τον κόσμο δίκτυο των Ελλήνων. Και αυτό σηματοδοτεί και συμβολίζει η διοργάνωση του πρώτου τακτικού Συνεδρίου των Αποδήμων Ελλήνων, Οικουμενικού Ελληνισμού όπως το ονομάσαμε, και το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε φορά που θα έχουμε το Εθνικό Συνέδριό μας, μία ημέρα πριν.
Οι ομογενείς μας που βρέθηκαν εδώ, το χαιρέτησαν. Και είναι βέβαιο, ότι σε ολόκληρο τον κόσμο θα μεταφέρουν αυτή την καινούργια θέση της Νέας Δημοκρατίας, που δείχνει ότι έχει πιάσει τα μηνύματα των καιρών και, το κυριότερο, ότι αξιοποιεί τις ανεξάντλητες δυνάμεις του Ελληνισμού, δίνοντας μία ακόμα δυναμική παρουσία της Ελλάδος στα σημαντικά κέντρα λήψεως των αποφάσεων στον κόσμο. Γιατί; Γιατί πλέον δεν μιλάμε για την πρώτη γενιά Ελλήνων μεταναστών, μιλάμε για τη δεύτερη, για την τρίτη, για την τέταρτη, άνθρωποι δικοί μας που τρέφουν βαθιά μέσα τους αγάπη για την Ελλάδα και έχουν διακριθεί σε όλους τους τομείς και μας κάνουν υπερήφανους, αλλά το κυριότερο είναι μέσα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων που αφορούν στις εξελίξεις της παγκόσμιας πολιτικής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Η χώρα μας λοιπόν καλείται να κινηθεί με εξωστρέφεια, με νέες ιδέες, με καινοτόμες πολιτικές και σύγχρονες δομές στην εξωτερική μας υπηρεσία, ώστε όχι απλά να παρίσταται στα διάφορα διεθνή γεγονότα, αλλά να αναδειχθεί συγχρόνως και ως δυνατός περιφερειακός παράγοντας.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σημερινή δυσμενή συγκυρία, να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία και σε πρόκληση για την Ελλάδα, για την νοτιοανατολική Ευρώπη, για την Ευρώπη, για τον κόσμο ολόκληρο. Σε αυτό το νέο δυναμικό πλαίσιο η εξωτερική πολιτική και η διεθνής δραστηριότητα της χώρας μας αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης αλλά και νέες συμμαχίες, με σκοπό, αφενός μεν την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, αφετέρου δε την ενδυνάμωση του διεθνούς μας κύρους και της αξιοπιστίας μας.
Δυστυχώς, και το διεθνές κύρος και η αξιοπιστία της χώρας έχουν κλονιστεί και θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι αυτό που ζούμε αυτόν τον καιρό και μας πικραίνει και μας απογοητεύει. Σίγουρα δεν είναι αυτό που αναλογεί στους Έλληνες, δεν είναι αυτό που αναλογεί στην ιστορία μας, δεν είναι αυτό που αναλογεί στη σημερινή Ελλάδα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι αυτό που λέμε, γιατί ως Παράταξη είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο να ανορθωθεί το κύρος της χώρας, να ενισχυθεί η αξιοπιστία μας ανά τον κόσμο, να ανοίξουμε δρόμους, και να ρίξουμε προγεφυρώματα, έτσι ώστε μέσα σε αυτό το νέο παγκόσμιο προκλητικό τοπίο να διαπρέπουν και να διακρίνονται οι Έλληνες που, ούτως ή άλλως είναι ως εκ της ιστορικής τους φύσεως πολίτες του κόσμου.
Αυτό ισχύει γενικότερα, ισχύει για την περιφέρεια, και για την Ευρώπη, όπου ακούγονται, όπως ξέρετε, φωνές για μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Εμείς την απορρίπτουμε, όπως εξάλλου διαχρονικά έκανε η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
Φίλες και φίλοι,
Η Νέα Δημοκρατία έκανε τις ιστορικές επιλογές να στρέψει την Ελλάδα προς την Ευρώπη, μία περίοδο που η τότε αντιπολίτευση, το θυμόσαστε όλες και όλοι, που είναι και σημερινή κυβέρνηση, ήθελε τη χώρα μας σύμμαχο των αδέσμευτων και του τρίτου κόσμο φίλων του πρώην σοβιετικού μπλοκ, και χωρών για τις οποίες πολύ συζήτηση είχε γίνει τότε όπως η Πολωνία του Γιαρουζέλσκι.
Ας τα αφήσουμε αυτά όμως στο παρελθόν. Η Νέα Δημοκρατία κοιτάζει πλέον μπροστά, αλλά οι Έλληνες πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Και θέλω να σας πω, ότι αυτό είναι το στίγμα που δίνει με σαφήνεια ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς, θέση διαχρονική, με μεγάλη προσφορά στο έθνος και στην ανάπτυξή του. Είναι, φίλες και φίλοι, η θέση της Παράταξής μας.
Αλλά, η εξωτερική πολιτική προϋποθέτει τη Δημοκρατία. Δεν υπάρχει ουσιαστικά δίκαιη και νόμιμη εξωτερική πολιτική, αν δεν βασίζεται σε κανόνες Δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, η αποφυγή απειλής ή χρήσης βίας, το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή πρακτική, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους μίας σωστής, εθνικής, δίκαιης, νόμιμης και ηθικής εξωτερικής πολιτικής μίας χώρας σαν την Ελλάδα.
Και η Ελλάδα θα γίνει και πάλι πρωτοπόρα στο πεδίο αυτό. Μία χώρα παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της γειτονιάς μας, της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μία χώρα που δεν απειλεί κανέναν, δεν διεκδικεί τίποτα παραπάνω απ' αυτό που της ανήκει, από την ιστορία, τον πολιτισμό και το δίκαιο.
Μία χώρα, που πάντοτε βρέθηκε κοντά στους αδύνατους του κόσμου. Καταδίκασε όλες τις διεθνείς παράνομες πράξεις, ανεξάρτητα αν τα κράτη αυτά ήταν σύμμαχοι, φίλοι ή όχι. Με τους γειτονικούς μας λαούς επιδιώκουμε σχέσεις συνεννόησης και συνεργασίας.
Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα, παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας στην περιοχή, ένας παράγοντας παρέμβασης για να διευθετούνται περιφερειακά ζητήματα. Πρέπει να ξαναβγάλουμε την Ελλάδα προς τα έξω, διότι δυστυχώς η απομόνωση στην οποία έχουμε περιέλθει μέσα από την γενικευόμενη οικονομική κρίση, έχει αποδυναμώσει διπλωματικά την Ελλάδα διεθνώς, και μάλιστα δεν της δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ένα πλεονέκτημα που έχει συγκριτικά με τις άλλες χώρες: Να είναι δηλαδή ο πιο φιλικός συνομιλητής, ακόμα και σε περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσεις.
Αυτή είναι λοιπόν η Ελλάδα. Μία χώρα με ανοιχτά μυαλά, με πολυδιάστατους ορίζοντες, χωρίς αγκυλώσεις και με βούληση να κάνει πράξη τους στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πάνω απ' όλα είναι η διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.
Θρησκευτικοί φανατισμοί, ανιστόρητες αιτιάσεις, λαϊκίστικοι εθνικισμοί και αρχέγονα πάθη δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα των πολιτών του κόσμου. Δεν έχουν σχέση με την εποχή των ανοικτών συνόρων και των πολιτιστικών κατακτήσεων του ανθρώπου.
Οι γείτονές μας, η γειτονική μας Τουρκία, πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως και να τηρήσει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τους ειδικούς κανόνες καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Το θετικό κλίμα πρέπει να ανοίγει και δρόμους που θα οδηγούν όμως σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, να έχει συνέχεια, και κυρίως ουσία.
Και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει το πρώτο φωτεινό παράδειγμα. Εκεί ακριβώς, που οι δύο κοινότητες έχουν βρει τα τελευταία χρόνια σημεία επαφής. Η Άγκυρα να αποδείξει στην πράξη την βούλησή της, δείχνοντας το δρόμο στη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία, και ασκώντας την επιρροή της, και αν θέλει μπορεί να το κάνει, να οδηγήσει τα πράγματα προς μία λύση.
Να οδηγήσει το Κυπριακό σε μία λύση που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα και την ενότητα του κράτους και όλων των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στο Αιγαίο, αντί τα στρατηγικά μυαλά να επινοούν γκρίζες ζώνες και ανυπόστατες αμφισβητήσεις, με απλές κινήσεις να κάνουν αισθητή την αλλαγή του κλίματος στο οποίο όλοι στοχεύουμε.
Είναι η ώρα η Τουρκία να αναγνωρίσει επίσημα και στο εσωτερικό της δίκαιο τη διεθνή οντότητα και προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, όπου ακόμα περιμένουμε την αυτονόητη χειρονομία της Τουρκίας.
Η επιστροφή στο Πατριαρχείο του Ορφανοτροφείου είναι θετική, αλλά δεν την αποφάσισε, όπως όλοι και όλες γνωρίζετε, η Τουρκία. Υποχρεώνεται να εφαρμόσει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πρέπει επίσης να σταματήσει άμεσα η παραβίαση του FIR και του εναερίου χώρου της χώρας μας από τα τουρκικά μαχητικά. Δεν είναι εκεί που μπορεί να δείξει μία χώρα τη δύναμή της. Τη δύναμή της μία σύγχρονη χώρα τη δείχνει στο πεδίο όπου δοκιμάζονται οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες της και οι απόψεις της για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία.
Γιατί, τέτοιου είδους εκδηλώσεις δύναμης μπορεί να τις δείξουν και άλλες χώρες. Και αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να συμβεί αν ξεφύγει από τον έλεγχο ένας τέτοιος ανόητος ανταγωνισμός. Δεν είναι δυνατόν να συζητάνε σήμερα οι δύο χώρες για ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων, και για άλλα θέματα αποκαλούμενα χαμηλής πολιτικής, και την ίδια ώρα στον ουρανό του Αιγαίου να γίνονται έστω και εικονικές αερομαχίες.
Είναι επιζήμιο και για τις ίδιες τις χώρες αλλά και για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, κάτι που υπονομεύει εκ των πραγμάτων και την οικονομική ανάπτυξη και την τουριστική ανάπτυξη στις δύο χώρες.
Σε ότι αφορά τώρα τη γειτονική Δημοκρατία των Σκοπίων, εκεί όπου σήμερα η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει επιδοθεί, παρά τα όσα προσπαθεί να διαψεύσει σε μυστικές διαβουλεύσεις. Πρέπει να αντιληφθεί το ατελέσφορο μίας πολιτικής στραμμένης προς τον εσωτερικό μικρόκοσμό της, που δεν αφήνει περιθώρια για να κινηθούν όπως θέλουν.
Ο Βέλγος Υπουργός των Εξωτερικών που προεδρεύει από την 1η Ιουλίου του Συμβουλίου Υπουργών, με χθεσινές του δηλώσεις διαψεύδει τα λεγόμενα της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι του ζητήθηκε από τις δύο πλευρές να μην προβεί σε καμία ενέργεια ως προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, γιατί οι δύο πλευρές Ελλάδα και Σκόπια του διεμήνυσαν, προσέξτε το αυτό, ότι είναι δυνατή η επίτευξη λύσης σε λογικό χρονικό διάστημα.
Τι γίνεται λοιπόν; Τι συμβαίνει και οι ξένοι ξέρουν ότι κάτι γίνεται και εμείς δεν το γνωρίζουμε; Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης της στη διαχείριση αυτού του τόσο λεπτού εθνικού θέματος.
Προειδοποιούμε λοιπόν την κυβέρνηση να πει την αλήθεια για το Σκοπιανό. Δεν μπορεί όμως να υπάρχει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, αν δεν συνοδεύεται και από άλλες παραμέτρους, οικονομία, ανάπτυξη, πολιτισμό και, όπως είπα και πριν, επικοινωνία.
Δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, χωρίς στρατηγική θεώρηση της θέσεως της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο, τουλάχιστον με ορίζοντα τις επόμενες δύο 10ετίες. Αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, με τη διπλωματία των αγωγών. Ακριβώς το αντίθετο κάνει σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Χθες, με καυστικό αλλά και αντικειμενικό τρόπο, ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε τους κινδύνους από αυτή την εξωτερική πολιτική, και έθεσε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Περιμένουμε όχι απλά ρητορικές απαντήσεις. Περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες, που να αποδεικνύουν ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σήμερα, έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και, το κυριότερο, ότι διέπεται από εθνική ευαισθησία για όλα τα θέματά μας.
Διαταράσσονται κυρίες και κύριοι οι σχέσεις της χώρας με γειτονικές χώρες, αλλά το κυριότερο απ' όλα, δημιουργούμε τριβές στη σχέση μας με τη Ρωσία. Πολυδιάστατη, ανεξάρτητη στο βαθμό που της το επιτρέπουν οι διεθνείς και περιφερειακές συμβατικές δεσμεύσεις ,μία πολιτική πάνω απ' όλα εμπνευσμένη με όραμα. Αυτή πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
Υπό το πρίσμα αυτό είναι αναγκαίο η χώρα μας να σχεδιάσει, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μία νέα ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική με στρατηγική βασισμένη στην εξωστρέφεια, στην αυτοπεποίθηση και στην ευρηματικότητα, που θα έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση του κύρους και της παρουσίας της πατρίδας μας ανά τον κόσμο.
Εκεί στοχεύει το πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει στη Νέα Δημοκρατία, και που αποτελεί μέρος των συμπερασμάτων τα οποία θα εγκριθούν από αυτό το ιστορικό Συνέδριο.
Αλλάζει η εικόνα της χώρας, και έχει ως τοπίο μπροστά της για να αναπτυχθεί όχι τα στενά όρια του στενού μας περιβάλλοντος, αλλά τον κόσμο ολόκληρο.
Η Ελλάδα των πολιτών του κόσμου, η Ελλάδα της δύναμης και της αξίας στα γράμματα, στις τέχνες, στην πολιτική, στην επιχειρηματικότητα, παντού, είναι η Ελλάδα που αύριο το πρωί θα διαπρέπει και πάλι. Ενδυναμώνοντας το κύρος της πατρίδας μας και φέρνοντας πίσω δύναμη και ενέργεια, η οποία θα μεταφράζεται σε ουσιαστική ανάπτυξη και πρόοδο για την πατρίδα μας.
Φίλες και φίλοι,
Η εξωτερική πολιτική στηρίζεται στην εθνική μας ταυτότητα. Και, όπως έχω πει πολλές φορές, εθνική ταυτότητα δεν είναι μονάχα ο σεβασμός στα σύμβολα. Αυτό είναι το αυτονόητο. Έχει να κάνει με οτιδήποτε παράγει η σημερινή Ελλάδα. Με τα προϊόντα μας, τον πολιτισμό μας, τον τουρισμό μας, τα γράμματα, τις τέχνες. Πρέπει έτσι να βγούμε στον κόσμο. Όπως μας γνώρισαν από τα βιβλία της ιστορίας, σιγά - σιγά να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν την σημερινή Ελλάδα.
Ως πότε θα στεκόμαστε στο τότε και στο χθες; Πολύ καλά τα έκαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Σε ποιο βαθμό εμείς μπορούμε να πείσουμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές τους, με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Και η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι και πραγματιστική, αλλά και δεμένη με τις ιστορικές μας αξίες. Η άσκηση της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, απαιτεί, φίλες και φίλοι, εγρήγορση, ανακλαστικά, και όπως είπα πριν, υψηλό αίσθημα ευθύνης. Απαιτεί όμως και ιστορική ενόραση. Δηλαδή, να βλέπουμε πέρα και πάνω από τις στιγμές. Θέλουμε - και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε - να θεμελιώσουμε, όταν έρθει η ώρα να κυβερνήσουμε και πάλι αυτόν τον τόπο, και δεν θα αργήσει αυτή η μέρα - μια εξωτερική πολιτική που θα αντανακλά την εθνική μας ταυτότητα, και θα διεκδικεί την οικουμενικότητά της, ως μέσο για να γίνει η θέση μας σεβαστή και πρωταγωνιστική σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο.
Μια εξωτερική πολιτική απαλλαγμένη από φοβικά και άλλα βαλκανικά σύνδρομα. Γιατί, βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και αυτά δυστυχώς να επανέρχονται. Μια εξωτερική πολιτική πολύπλευρη, σύγχρονη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Με έμφαση στην οικονομική, στην επιχειρηματική, στην ενεργειακή, στην τουριστική, στην περιβαλλοντική, στην πολιτισμική και στην πολιτιστική διπλωματία. Μία πολιτική με ενδυνάμωση του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Με παρουσία και έμφαση στις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και με τις αναδυόμενες παγκόσμιες δυνάμεις της Κίνας, της Ινδίας, της Αφρικής, της Βραζιλίας και της Ρωσίας.
Με αξιοποίηση του γεωστρατηγικού πολιτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, και του γεγονότος ότι η ιστορία μας έχει φέρει μόνο φιλικά κοντά την πατρίδα μας με την συντριπτική πλειοψηφία των λαών του κόσμου. Με τη δημιουργία συμπράξεων και συμμαχιών, που θα υπηρετούν τους στόχους αυτούς στη βάση και της πολυδιάστατης, αλλά κυρίως της πολυκεντρικής ανάπτυξης ανά τον κόσμο. Με όραμα λοιπόν, με προοπτική, με συναίσθηση της ιστορικής συνέχειας της εξωτερικής πολιτικής μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με τόλμη, με προοπτική, με εξωστρέφεια.
Με ηγεσία και ηγετικότητα, που την εγγυάται στο τιμόνι της χώρας ο άξιος αρχηγός μας και αυριανός Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα σφραγίσει και στο πεδίο αυτό ένα καινούργιο κεφάλαιο για την πατρίδα μας στον κόσμο. Με στρατηγικό σχεδιασμό που θα βλέπει μακριά και βαθιά στον χρόνο, πέρα και πάνω απ' τη στιγμή, στη βάση μιας σταθερής, συγκροτημένης εθνικής λογικής. Παράλληλα, οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε και τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και όχι μόνον. Δε θα ανεχθούμε καμία έκπτωση του εθνικού μας κύρους, της ικανότητάς μας να παρεμβαίνουμε, της διαπραγματευτικής μας δύναμης να πείθουμε.
Καμία παραβίαση, και το επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά, των εθνικών «κόκκινων γραμμών». Καμία έκπτωση της εθνικής μας κυριαρχίας. Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε για τον σχεδιασμό μιας νέας αρχιτεκτονικής της ελληνικής διπλωματίας σε ολόκληρο τον κόσμο, με νέες δομές και αξιοποίηση της ικανότητας του διπλωματικού δυναμικού.
Θα ήθελα όμως να σημειωθεί κάτι, που αποτελούσε πάντοτε βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, στις όσες δεκαετίες διαδραματίζει ένα σημαντικό και κρίσιμο για την πατρίδα μας θετικό ρόλο. Θεωρούμε, και με κάθε τρόπο επιδιώκουμε, η εξωτερική πολιτική να έχει αυστηρά εθνικά χαρακτηριστικά. Να στηρίζεται στην εθνική συνεννόηση και τη συναίνεση. Και στέλνουμε ένα ακόμα τέτοιο μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Μήνυμα ευθύνης. Γιατί, όλες και όλοι παραδεχόμαστε πια, ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να γίνεται πέρα και πάνω από κομματικές λογικές.
Για να συγκροτηθεί όμως μία πρόταση αξιόπιστη και σοβαρή, πρέπει να συνεννοηθούμε εθνικά. Τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση θα τις αναλάβει η καινούργια Νέα Δημοκρατία. Φτάνει να βρούμε απέναντί μας συνομιλητές που θα διέπονται από τις ίδιες αντιλήψεις σε ότι αφορά την εθνική μας υπόσταση και παρουσία στον κόσμο. Έτσι, θα διαμορφώσουμε μία σταθερή στρατηγική, η οποία θα αντέχει στον χρόνο και επάνω εκεί θα χτίσουμε τη νέα παρουσία της Ελλάδας στον πλανήτη. Μια Ελλάδα αξιόπιστη, σοβαρή, με κύρος και αποτελεσματικότητα. Και παράλληλα θα διαμορφώσουμε στην περιοχή μας ένα περιβάλλον ασφάλειας, σιγουριάς, ειρήνης και σταθερότητας, που θα είναι επωφελές, όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής.
Φίλες και φίλοι
Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Μίλησα με την ιδιότητά μου του Τομεάρχη Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι όμως και πολύ υπερήφανος, γιατί αυτό το Συνέδριο - και θα ήθελα για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην Οργανωτική Επιτροπή - απέδειξε πόσο δημοκρατικό είναι αυτό το κόμμα. Ακούστηκαν, ακούγονται και μέχρι την τελευταία στιγμή θα ακούγονται χιλιάδες απόψεις, οι οποίες θα γονιμοποιούν τον κοινό λόγο της Παράταξής μας.
Αυτό είναι το στίγμα της καινούργιας Νέας Δημοκρατίας. Ένα κόμμα πιο βαθύ, πιο ανοιχτό, πιο δημοκρατικό, διαδραστικό με την κοινωνία. Που, όπως είπα χθες, στήνει έναν μηχανισμό διαρκούς διαλόγου με όλους τους πολίτες.
Αυτή η Νέα Δημοκρατία είναι που προαναγγέλλει ένα καλύτερο αύριο για τη πατρίδα μας. Και είμαστε όλες και όλοι υπερήφανοι που ανήκουμε σ' αυτή την Παράταξη.
Κοντά και δίπλα σ' έναν άξιο άνθρωπο που ηγείται, και που είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα αποδειχθεί ως ένας εκ των καλυτέρων κυβερνητών αυτής της χώρας, τον Αντώνη Σαμαρά.
Σας ευχαριστώ.
Απάντηση σε ερώτηση συνέδρου
«Προφανώς δεν ακούσατε. Με ψιθύρους αγαπητέ μου φίλε, δεν μπορεί να ασκηθεί εξωτερική πολιτική. Με ρωτάει ο φίλος μας, και πολύ καλά κάνει. Λέει, τι γίνεται αυτή τη στιγμή με το όνομα των Σκοπίων; Πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά που κυκλοφορούν στις εφημερίδες, δεν αποτελούν βάση για να πάρει ένα κόμμα μια υπεύθυνη στάση.
Θα πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση, που έχει και την ευθύνη της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, να αποσαφηνίσει αμέσως τι συμβαίνει. Αν αυτά που γράφονται και ακούγονται είναι αλήθεια ή όχι.
Και αφού πάρει θέση η ελληνική Κυβέρνηση, και αφού ξεκαθαρίσει επιτέλους και τη θέση της η σκοπιανή κυβέρνηση, τότε εμείς είμαστε εδώ. Σήμερα στείλαμε το σήμα.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η Παράταξη της εθνικής ευθύνης, αλλά δεν ασκεί πρόχειρη, στους διαδρόμους και στα πεζοδρόμια, εξωτερική πολιτική. Ασκεί εξωτερική πολιτική ευθύνης».




