Πρόσφατες Δραστηριότητες

Ολοκλήρωση επίσημης επίσκεψης του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Σερβία (5 Μαρτίου 2015)

Ημερομηνία: 
5 Μαρ 2015

Στο Βελιγράδι, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τον με τον Πρωθυπουργό Aleksandar Vučić και τον Υπουργό Εσωτερικών Nebojša Stefanović. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη να διασφαλίσει η Σερβία την αποτελεσματική περιφρούρηση των συνόρων της με την Ουγγαρία για να ανακοπεί η παράτυπη μετανάστευση. Υπογράμμισε την ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών με κράτη μέλη της Ε.Ε. και τη συντονισμένη δράση για τη σύλληψη όσων εμπλέκονται στη παράτυπη διακίνηση μεταναστών.

Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την νέα Ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση (4 Μαρτίου 2015)

Ημερομηνία: 
4 Μαρ 2015

Οι υπηρεσίες μου, που είναι σε επαφή με την Αθήνα, πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Αμέσως μετά, προγραμματίζεται συνάντησή μου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη - η Ευρώπη είναι μαζί της.

Αξιολόγησή της Ευρωπαικής Επιτροπής για τη λειτουργία του συστήματος της μη-θεώρησης διαβατηρίων (visa-free) των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Ημερομηνία: 
25 Φεβ 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση των ταξιδιών χωρίς θεώρηση για τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τα οφέλη του συστήματος της μη-θεώρησης διαβατηρίων είναι ξεκάθαρα καθώς ενισχύονται τόσο οι πολιτισμικές και διαπροσωπικές επαφές όσο και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ωστόσο, η κατάχρηση του συστήματος για την αίτηση άσυλου στην ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο και με σωστή διαχείριση πόρων.

Διακοινοβουλευτική συνάντηση (Ευρωκοινοβούλιο και εθνικά κοινοβούλια) για τα «έξυπνα σύνορα»

Ημερομηνία: 
23 Φεβ 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση για «έξυπνα σύνορα» ('smart borders') στις αρχές του 2016, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση δεδομένων από ταξιδιώτες τρίτων χωρών. Αυτό ανακοίνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στη χθεσινή παρέμβασή του Ευρωκοινοβούλιο

Πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΕ για την στήριξη της λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου

Ημερομηνία: 
19 Φεβ 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,27 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) στην Ελλάδα για να στηρίξει τη χώρα όσον αφορά την ενίσχυση της ικανότητας της Υπηρεσίας Ασύλου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στην εισροή προσφύγων, ιδίως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Βασικά σημεία ομιλίας από την δήλωση του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, σχετικά με την Μετανάστευση, Βρυξέλλες, 19.2.2015

Ημερομηνία: 
19 Φεβ 2015

Η διαδικασία της μετανάστευσης είναι πολύπλοκη και απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η μετανάστευση αποτελεί μία από τις 10 κορυφαίες προτεραιότητες της νέας Επιτροπής. Αυτός είναι επίσης και ο λόγος που εργαζόμαστε σκληρά για να ετοιμάσουμε τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Το Κολέγιο των Επιτρόπων θα πραγματοποιήσει την πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό στις 4 Μαρτίου.

Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου από την συνέντευξη στο BBC World News για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Ημερομηνία: 
18 Φεβ 2015

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε σήμερα στο BBC World News για το ζήτημα της μετανάστευσης και τα μέτρα που αναμένεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (Ρίγα, Λετονία 29/1/2015)

Ημερομηνία: 
29 Ιαν 2015

Η Ευρώπη είναι πιο ενωμένη από ποτέ και έχουμε δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη μας με το γαλλικό έθνος. Σήμερα εστιάσαμε τη προσοχή μας σε τέσσερις κατευθύνσεις:

Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ολομέλεια του ΕΚ (28/01/2015)

Ημερομηνία: 
28 Ιαν 2015

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απηύθυνε σήμερα ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του ΕΚ στο πλαίσιο συζήτησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο πρώτο Ευρωπαικό φόρουμ για τη μετανάστευση

Ημερομηνία: 
27 Ιαν 2015

Ο Επίτροπος τόνισε την ανάγκη αποφασιστικής και συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης.

Συνάντηση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Σαμαρά

Ημερομηνία: 
20 Ιαν 2015

Συναντήθηκα απόψε με τον κύριο Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσα για όλα τα θέματα τα οποία χειρίζομαι στην Ευρώπη, με την ιδιότητά μου του Επιτρόπου, θέματα ασφάλειας, θέματα μετανάστευσης, θέματα ιθαγένειας. Και βέβαια είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια γενικότερη επισκόπηση των εξελίξεων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σελίδες

Δεξαμενή Σκέψης

Ένας καινούριος δρόμος για την Ευρώπη

Ημερομηνία: 
28 Νοε 2014

Η ιστορία μας δείχνει ξεκάθαρα, ότι τα μεγάλα βήματα πολιτικής προόδου επιταχύνονται τις περισσότερες φορές μέσα και μετά από κρίσεις. Να μην λησμονούμε ότι η ευρωπαϊκή ιδέα γεννήθηκε μέσα από τα ερείπια που άφησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και θεμελιώθηκε από την ανασφάλεια και τον φόβο που προκάλεσε ο Ψυχρός Πόλεμος.

To εκκρεμές του εθνικισμού στα Βαλκάνια

Ημερομηνία: 
19 Οκτ 2014

Του Νίκου Κωνσταντάρα |  Εφημερίδα Καθημερινή

Δεν πρέπει να εξεπλάγη κανείς στα Βαλκάνια από την κατάληξη (την αναγκαστική διακοπή) του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας στο Βελιγράδι την περασμένη Τρίτη. Μπορεί να έχουν γίνει βήματα προς την ομαλοποίηση της κατάστασης μεταξύ των χωρών που προέκυψαν από τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά, όπως σημείωσε o έμπειρος Σταύρος Τζίμας στην Καθημερινή της Πέμπτης, κάτω από τις στάχτες του πολέμου εξακολουθούν να σιγοκαίνε εθνικισμοί. Γιατί δεν ησυχάζουν τα Βαλκάνια;

Συναντηθείτε και συμφωνήστε!

Ημερομηνία: 
19 Οκτ 2014

Του Νίκου Χατζηνικολάου | Real News

Όσα λέγονται και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην πολιτική μας σκηνή θα μπορούσαν χωρίς αμφιβολία να αποτελέσουν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο σενάριο κωμωδίας, αν δεν είχαν τραγικές συνέπειες για τη διεθνή εικόνα και θέση της χώρας μας και για την εσωτερική της ηρεμία και συνοχή.

Πολλές οι απειλές, κανένα σχέδιο

Ημερομηνία: 
28 Σεπ 2014

Του Αλέξη Παπαχελά | Εφημερίδα Καθημερινή

Πράγματα και θαύματα βρίσκονται σε εξέλιξη στο γεωπολιτικό σκηνικό που μας περιβάλλει. Αναρωτιέται κανείς: κάθονται κάποιοι σοβαροί πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί, οι οποίοι τα αναλύουν προσπαθώντας να δουν τι σημαίνουν για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα; Χαράζει κανείς εθνική στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις που διογκώνονται και αυτές που έρχονται; Πολύ φοβούμαι ότι η απάντηση είναι όχι.

Συνασπισμοί

Ημερομηνία: 
2 Ιουλ 2014

Του Γιώργου Λακόπουλου | Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Υπάρχει πράγματι πιθανότητα να βρεθούν κάποια στιγμή στην ίδια όχθη τα δύο μεγαλύτερα κόμματα; Στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ. Άλλωστε αυτό το ενδεχόμενο έχει αρκετές παραλλαγές.

Σελίδες

Subscribe to Δεξαμενή Σκέψης

Πρόσφατες Φωτογραφίες

From left, Italy's Minister of Justice Andrea Orlando, Dimitris Avramopoulos, EU Commissioner for Migration, Home Affairs, and Citizenship and Attorney General Eric Holder during the Press Conference after the JHA Ministerial Meeting in Washington on Nov. 12 2014.
Commissioner Avramopoulos
Family Photo from the G6 Ministerial Meeting in Paris 6/11/2014
Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Dimitris Avramopoulos and Secretary of Homeland Security Jeh Johnson hold bilateral meeting in Washington D.C. on Nov. 12, 2014
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15