Χαιρετισμός ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην τελετή έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας της Procter & Gamble

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
25 Ιαν 2013
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Καλησπέρα σας,

Όταν το μεσημέρι μου τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός για να μου πει να τον εκπροσωπήσω απόψε, αναρωτιόμουν τι θέση έχω εγώ ανάμεσά σας. Και ευτυχώς που προηγήθηκαν, με τον εύγλωττο τρόπο που παρουσίασαν το σημερινό θέμα, οι σπουδαίοι άνθρωποι που μίλησαν πριν, για να σας πω μερικές από τις σκέψεις μου.

Θα ήθελα αυτή την συνάντηση απόψε και την παρουσίαση που έγινε να την παρακολουθούσε ζωντανά ο ελληνικός λαός. Για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Για να ξαναβρεί ένα μέρος της χαμένης του αυτοπεποίθησης. Τα τελευταία τρία χρόνια ζούμε στην Ελλάδα δύσκολες στιγμές. Θα συμφωνήσω με τον κ. Παναγιωτόπουλο, γιατί και εγώ είμαι ταξιδιώτης και έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την Κίνα, ότι το ιδεόγραμμα του όρου κρίση είναι ταυτόσημο με εκείνο της ευκαιρίας.

Η κρίση, κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε, μας έφερε μπροστά στην πραγματικότητα. Κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και ξέρουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και παρά το γεγονός ότι, έχει να διαχειρισθεί μια πολύ δύσκολη και λεπτή συγκυρία, προσπαθεί και τολμά. Και δεν νομίζω ότι θα αργήσει η μέρα που θα βιώσουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα. Μιας νέας δηλαδή Ελλάδας που θα ανατείλει, που θα είναι αντάξια του παρελθόντος της αλλά και υπερήφανη για το σήμερα και σίγουρη για το μέλλον της.

Για όλα αυτά, οι προϋποθέσεις είναι απλές. Και η συνταγή είναι γνωστή πια σε όλους μας. Ελπίζω κάποτε να το καταλάβουμε όλοι στην Ελλάδα ότι σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο δεν υπάρχουν περιθώρια για να βλέπουμε την πραγματικότητα διαφορετικά. Γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο και όλοι έχουμε πλέον ταυτότητα και υπογραφή στα όσα λέμε και κάνουμε. Και θα με έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω και να γράφω, από την αρχή ακόμα της κρίσης, ότι είναι μονόδρομος η συνεννόηση.

Ο ιδιωτικός τομέας έρχεται για να μας δείξει δρόμους. Ο ιδιωτικός τομέας που έχει ελληνική ταυτότητα αλλά και οι μεγάλες εταιρείες σαν την P & G, που σήμερα ανοίγει τις πόρτες της σε αυτό το κέντρο έρευνας και καινοτομίας, που τελικά δείχνει ότι η η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Έχουμε το δυναμικό, τους ανθρώπους, μέσα και έξω από την Ελλάδα. Έχουμε την ψυχή, τη δύναμη, τις ιδέες. Έχουμε δυναμικότητα. Μας διακρίνει δημιουργικότητα και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ξεχωρίζουμε και διακρινόμαστε σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα έλεγα ότι, από τον καιρό που φτιάξαμε κράτος, μικρύναμε την Ελλάδα. Διότι πριν η Ελλάδα ήταν ιδέα. Ήταν πολιτισμός. Ήταν παράδειγμα. Ήταν αρχές. Ήταν αξίες. Σήμερα, όλα αυτά θα ξαναγυρίσουν. Και έρχονται μέσα από ένα βαθύ προβληματισμό του συνόλου των Ελλήνων. Και τα όσα καθημερινά βλέπουμε στους δρόμους και στις πλατείες δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν. Αντίθετα, πρέπει να μας πεισμώνουν.

Η σημερινή παρουσία εδώ αυτής της τόσο σημαντικής αμερικανικής εταιρείας, είναι μία πράξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Της νέας ελληνικής οικονομίας, που θα προκύψει μέσα από την κρίση. Και όπου όλοι θα έχουμε μέρισμα ευθύνης, τόσον ως άτομα- ελέχθη πρωτύτερα- όσο και ως σύνολο.

Σας είπα λοιπόν στην αρχή ότι δεν ήξερα γιατί ερχόμουν εδώ. Ένα είναι βέβαιο. Τώρα γνωρίζω, γιατί αύριο το πρωί θα μπορώ να μιλήσω, ως δημόσιο πρόσωπο αλλά και ως Έλληνας πολίτης, με περισσότερη δύναμη για την αξία αυτή που λέγεται Ελλάδα. Μέσα από όλα αυτά τα προγράμματα που εκπονούμε αυτόν τον καιρό, πηγαίνοντας κόντρα στις σειρήνες των καιρών, να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να ανοίγουμε πάλι αισιόδοξο δρόμο προς τα εμπρός. Φτάνει όλα αυτά που μοιραζόμαστε σήμερα εμείς εδώ απόψε να τα μεταφέρουμε και στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη εμείς, έχει μεγάλη ευθύνη όμως και ο χώρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για το πώς καθημερινά αναπαράγεται η μίζερη πλευρά της Ελλάδος. Άλλο η δύσκολη πραγματικότητα και άλλο η μιζέρια. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Έχουν γίνει βήματα προόδου.

Τα τελευταία πενήντα χρόνια η Ελλάδα έχει αλλάξει, μέσα από λάθη ενδεχομένως αλλά και από σωστές επιλογές. Είμαστε μία χώρα περήφανη στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πυρήνα της, στην πρώτη γραμμή των διεθνών πρωτοβουλιών, όπου αναδεικνύεται ο σημαντικός, θετικός, σταθεροποιητικός μας ρόλος. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Ελλάδα ήταν υπόδειγμα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν είναι πια, αλλά θα ξαναγίνει. Η κρίση ανοίγει πάλι ένα δρόμο. Εκεί που είμαστε τα τελευταία χρόνια το μαύρο πρόβατο, είμαι βέβαιος ότι δεν θα αργήσει η μέρα που η Ελλάδα θα προβάλλεται ως η πρόταση για το πώς μία χώρα μπορεί να ξαναβρεί το βηματισμό, τον προσανατολισμό και το κύρος της. Θέλει δουλειά αυτή η προσπάθεια. Και το παράδειγμα είναι εδώ. Απόψε, σε αυτό που παρουσιάσθηκε πρωτύτερα.

Προσπαθούσα να συγκρατήσω από τα όσα είπαν οι προηγούμενοι ομιλητές φράσεις- κλειδιά. Και ήταν τόσες πολλές που θα έλεγα ότι από μόνες τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κείμενο αρχών για το πώς η Ελλάδα θα μπορεί να βγει και πάλι υπερήφανη, με αξιοπιστία και με αυτοπεποίθηση μπροστά.

Κυρίες και κύριοι,

Είχα ετοιμάσει μία ομιλία για απόψε, αλλά νομίζω ότι δεν θα είχε κανέναν λόγο να σας την διαβάσω γιατί αυτά είναι τα τυπικά που συνοδεύουν μία παρόμοια στιγμή. Θέλω, όμως, να σας πω κάτι. Και απευθύνομαι κυρίως σε εσάς κ. Παναγιωτόπουλε και στους συνεργάτες σας. Ότι η αποστολή σας είναι πολύ πιο σημαντική από την προώθηση προϊόντων. Από το να ανοίγετε δρόμους μέσα από αυτές τις νέες καινοτόμες ιδέες, για το πώς θα μπορούν να προταθούν ιδέες ή να προβληθούν προϊόντα. Στον πυρήνα αυτού που συντελείται απόψε εδώ -και φαντάζομαι ότι αυτό μας ενώνει όλους- είναι πώς θα ξανακάνουμε το brand Ελλάδα αξιόπιστο στον κόσμο. Είναι ευθύνη όλων μας. Και της πολιτικής τάξης της χώρας και του επιχειρηματικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας. Είναι μία από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης και θεωρώ μεγάλη τιμή το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός μου ανέθεσε να έχω την εποπτεία όλων των δράσεων που έχουν να κάνουν με τo re-branding της Ελλάδας.

Πριν από λίγες μέρες, στο Υπουργείο Εξωτερικών και αργότερα στο γραφείο του Πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν όλοι οι παράγοντες, όλοι οι “stake holders” που έχουν να κάνουν με την προβολή της χώρας. Tο Invest in Greece, όπως εκπροσωπείται από το αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Βάλαμε μπροστά τις ιδέες, τις προτάσεις μας και, σας διαβεβαιώνω ότι, το προσεχές διάστημα, μια καινούργια πρόταση θα ακουστεί και θα προβληθεί. Θα το παλέψουμε. Ξέρετε, πολύ δύσκολα χτίζεις κάτι το καινούργιο- το ξέρετε καλύτερα εσείς- και πόσο εύκολα μπορεί να καταρρεύσει μία εικόνα, είτε ενός προϊόντος είτε μίας χώρας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε - και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς- το brand Ελλάδα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. Έχουμε όμως τη δύναμη, την ενέργεια, την έμπνευση, την αποφασιστικότητα, όλα εκείνα τα συστατικά για να πετύχουμε το στόχο. Και θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας. Θα χρειαστούμε ακόμα και αυτό το κέντρο έρευνας και καινοτομίας, που όπως ελέχθη πρωτύτερα, είναι στη διάθεσή μας σε αυτόν τον φιλόξενο και σύγχρονο από πλευράς τεχνολογικής υποστήριξης και νέων τεχνολογιών χώρο.

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί. Έχει σημασία αυτό το μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας, ώστε να ξαναβρεί η Ελλάδα την ταυτότητα που της αξίζει. Και το brand Ελλάδα σε λίγο καιρό θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Τα μηνύματα έρχονται εδώ, απόψε, από αυτή την συγκέντρωση. Έρχονται όμως και από ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί παρά τα όσα συνόδευσαν τη διεθνή εικόνα της χώρας εξαιτίας αυτής της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, είναι περισσότεροι εκείνοι που πίστευαν και πιστεύουν στην Ελλάδα. Γιατί μεγάλωσαν με όλα αυτά που γέννησε αυτός ο τόπος. Και σήμερα, χάρη στο δυναμικό ελληνικό στοιχείο που μας εκπροσωπεί επάξια σε ολόκληρο τον κόσμο, επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά εδώ και στο Hellenic Initiative. Αυτοί οι διαπρεπείς Έλληνες, όπως και ο φίλος μας ο κ. Παναγιωτόπουλος, που άρχισαν πλέον να συσπειρώνονται και να ενώνονται, είμαι βέβαιος ότι θα διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την προβολή της νέας φυσιογνωμίας, της νέας ταυτότητας της χώρας μας.

Πραγματικά σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου δώσατε να είμαι και εγώ σήμερα κοντά σας.

Σας ευχαριστώ.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15