Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην πρώτη Διάσκεψη Δημάρχων της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Βρυξέλλες 8/3/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
8 Μαρ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην πρώτη Διάσκεψη Δημάρχων της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι πόλεις και οι δήμοι σας, εσείς οι ίδιοι ως δήμαρχοι και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, βρίσκεστε αντιμέτωποι, στην πρώτη γραμμή, με δύο από τα πιο επείγοντα ζητήματα παγκοσμίως: της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ως Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, ασχολούμαι νυχθημερόν, από το 2014, με αυτές τις παράλληλες κρίσεις. Όμως, σήμερα, σας ομιλώ και ως πρώην δήμαρχος της πόλης των Αθηνών. Έχω αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά στην πράξη, και διαθέτω ιδία πείρα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σε όλη την Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας.  

Από την πείρα μου αυτή, είμαι πεπεισμένος ότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή σας, οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα είναι επιτυχείς. Η τρομοκρατία αποτελεί παγκόσμια απειλή την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω της στενής μας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, από τις Βρυξέλλες μέχρι και τις μικρότερες πόλεις στην ΕΕ.

Με ικανοποιεί ιδιαίτερα η σημερινή παρουσία των δημάρχων και εκπροσώπων των πόλεων των Βρυξελλών, του Μάντσεστερ, της Νίκαιας, του Όσλο, της Μασσαλίας, του Βερολίνου, του Λονδίνου, της Βαρκελώνης και της Νέας Υόρκης. Οι πόλεις σας έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα από την τρομοκρατία και έχουν αντλήσει σημαντικά διδάγματα, ακριβώς όπως κάναμε και εμείς. Το σημαντικότερο δίδαγμα που αντλήσαμε από τη δική μας πλευρά ήταν ότι η υποστήριξη που σας παρέχουμε πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη, πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική. 

Από τις Βρυξέλλες δεν μπορούμε να χτίσουμε φυσικά εμπόδια για την προστασία των δημόσιων χώρων στις πόλεις σας.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να υποδείξει σε εσάς πως θα προστατεύσετε τα στάδια και τις αίθουσες συναυλιών. Εσείς βρίσκεστε στην πιο κατάλληλη θέση για να αποφασίσετε πως πρέπει να γίνει αυτό. 

Η στήριξη που παρέχουμε αφορά στη διάθεση χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών ενάντια στην απειλή της τρομοκρατίας, στην ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας για να μπορείτε να ανταλλάσετε τεχνογνωσία, καθώς και στην άντληση διδαγμάτων από συναντήσεις όπως η σημερινή, και την εκπόνηση συγκεκριμένων και πρακτικών κατευθυντήριων γραμμών, τις οποίες θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε καθημερινή βάση για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών μας.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, παρουσιάσαμε ένα πακέτο δράσεων με πολύ συγκεκριμένες δράσεις για τον σκοπό αυτό, το οποίο και θέτουμε άμεσα σε εφαρμογή. Για το 2018, έχουμε θέσει στη διάθεσή σας περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των δημοσίων χώρων. Η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν κατατεθεί ήδη 35 προτάσεις.

Επιπλέον, επεξεργαζόμαστε κατευθυντήριες γραμμές που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής προστασίας των κτιρίων, στην ενίσχυση της προστασίας συγκεκριμένων εκδηλώσεων, όπως σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις αλλά και μεγάλων υποδομών όπως τα αεροδρόμια, στην ενίσχυση του σχεδιασμού δημόσιων χώρων ώστε να είναι πιο ασφαλείς, στη διάδοση της χρήσης αξιόπιστων μεθόδων ανίχνευσης, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων τεχνολογιών, αλλά και πιο παραδοσιακών μέτρων, όπως η χρήση αστυνομικών σκύλων, και τέλος στη ενθάρρυνση της συνεργασίας σας με τον ιδιωτικό τομέα.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνοψίζονται στη φράση "security by design" ("ασφάλεια ενσωματωμένη στον σχεδιασμό"). Επομένως, στόχος θα πρέπει να είναι να καταστήσουμε τους δημόσιους χώρους πιο ασφαλείς, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ανοικτό και δημόσιο χαρακτήρα τους.

Πέραν των συγκεκριμένων επιχειρησιακών μέτρων άμεσης εφαρμογής, θα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης, κοινωνικής πρόκλησης της ριζοσπαστικοποίησης. Και σε αυτόν τον τομέα, βρίσκεστε πιο κοντά στο πρόβλημα, και από εσάς μόνο μπορούν να προέλθουν οι αποτελεσματικότερες λύσεις.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το ευρωπαϊκό δίκτυο ευαισθητοποίησης για τη ριζοσπαστικοποίηση συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες στις πόλεις σας για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και των βαθύτερων αιτίων της. Όμως, αυτό που προέχει είναι να εκλείψει από τις πόλεις κάθε γόνιμο έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση και να ενισχυθούν οι αντιστάσεις της νέας γενιάς. Για τον λόγο αυτόν, επενδύουμε σημαντικά στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης  στο διαδίκτυο, που αποτελεί το πλέον κρίσιμο πεδίο μάχης. 

Από το 2015,  όταν εγκαινίασα το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για το Διαδίκτυο, συνεργαζόμαστε με εταιρείες του διαδικτύου, για να διασφαλίσουμε ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα αφαιρείται γρήγορα, όπως και ότι παράγονται εναλλακτικά μηνύματα από την κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες αυτές τόσο στο διαδίκτυο, δεσμεύοντας ακόμα περισσότερο τις εταιρίες να συμβάλλουν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και εκτός διαδικτύου, καθιστώντας τη δράση και την υποστήριξή μας προς εσάς πιο συγκεκριμένη, ορατή και αποτελεσματική.

Η ασφάλειας συνιστά κοινή ευθύνη και βασικό δικαίωμα των πολιτών μας. Αύριο, θα συναντήσω τις οικογένειες και οικεία πρόσωπα θυμάτων των τραγικών επιθέσεων στην Ευρώπη, για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους. 

Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε δράση κατά της τρομοκρατίας. Για αυτό και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η πρώτη αυτή Διάσκεψη Δημάρχων ας είναι η αρχή μιας ισχυρής πανευρωπαϊκής συμμαχίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15