Σημεία από την συνέντευξη του Δ. Αβραμόπουλου στην ενημερωτική εκπομπή "Η Αμερική γυρίζει σελίδα" με τους κ. Γ. Παπαδόπουλο και κα Ν. Λυμπεράκη στο OPEN TV, 20/1/21

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
24 Ιαν 2021

Για την θητεία του Τραμπ 

Ξεκίνησε η πολυπόθητη μέρα αναμφίβολα και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία. Τώρα η εκλογή του, έχει αδιαμφισβήτητα προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ συγχρόνως έχει ανεβάσει τις προσδοκίες για ένα νέο πιο ουσιαστικό ρόλο της  Αμερικής, που παραμένει, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, ως η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η αξιοπιστία και η επιρροή της Αμερικής έχει μειωθεί.

Τώρα στις βασικές προτεραιότητες, οι σχέσεις της Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια η κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου απειλείται η συνοχή της Ατλαντικής Συμμαχίας -και εδώ πάμε ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή μας- η Ελλάδα ως ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος και σύμμαχος της Αμερικής δικαίως προσδοκά και αναμένει. Αλλά να έχουμε πάντα το νου μας. Ότι αυτό που ορίζει την εξωτερική πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το στρατηγικό και εθνικό συμφέρον της κάθε χώρας.

Ότι πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι. Γιατί ξέρετε, κάθε φορά που αλλάζει ο Πρόεδρος της Αμερικής, ακούγονται πολλά και διάφορα. Εγώ σας μιλάω με γνώμονα την εμπειρία μου και την ιστορική γνώση.

Τώρα, ο νέος Πρόεδρος, μια και με ρωτήσατε, έρχεται να δώσει τέλος και σε άλλα πράγματα. Καταρχήν, σε ανεπιθύμητους εμπορικούς πολέμους, γιατί εκεί ήταν που κρίθηκαν οι σχέσεις με την Ευρώπη.

Το βίωσα και εγώ ως Επίτροπος την τελευταία πενταετία. Εναντίον, όχι μονάχα ανταγωνιστών και αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά ακόμα και φίλων. Με συνέπειες, θυμηθείτε τι έγινε με τον Καναδά, που ήδη πλήττουν και την αμερικανική μεσαία τάξη. ¨

Καλείται λοιπόν να αποκαταστήσει βασικές δημοκρατικές αξίες, τη θεσμική τάξη, καθώς και την ενότητα του διηρημένου, αυτήν την ώρα, αμερικανικού λαού.

Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές και για μας. Μην το ξεχνάμε αυτό το πράγμα. Τώρα από εκεί και πέρα, πρέπει να ξέρουμε, ότι όπως είπα πρωτύτερα, αυτό που καθορίζει την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική είναι τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Θέλω να σας πω, ότι προσωπικά είμαι βέβαια αισιόδοξος αλλά όπως είπαμε και στην αρχή κρατώ μικρό καλάθι, γνωρίζοντας διαχρονικά ποια είναι η σχέση της Αμερικής με την Τουρκία.

Η αποχώρηση του Τράμπ είναι βέβαιο, σε πρώτη φάση, ότι στερεί από την Άγκυρα έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όσο και εάν η εξωτερική πολιτική μιας χώρας ορίζεται από τα στρατηγικά συμφέροντά της, δεν αποκλείεται να αλλάξει γενικότερη στάση, με λιγότερη ανοχή και επιείκεια στην Άγκυρα, σε συνδυασμό πάντοτε και με αυστηροποίηση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην τον παραγνωρίζουμε αυτόν τον παράγοντα.

Η κοινή απόφαση τώρα Ελλάδας-Τουρκίας να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες επέχει και θέμα μηνύματος.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν και το θέμα της Τουρκίας. Έχει ανακοινωθεί. Τί θα προκύψει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια. Ωστόσο, εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θέλει να περάσει την αίσθηση, ότι επιλέγει το δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, παρόλο που και η  ίδια, φοβάμαι, ότι αναμένει λίγα από τις συνομιλίες, αν κρίνω από τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

Η Άγκυρα, τον τελευταίο καιρό, έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον κ. Μπάιντεν στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί μια τέτοια επικοινωνία. Το αν ο Μπάιντεν θα συναντηθεί τελικά με τον Πρόεδρο Ερντογάν, θα είναι ένα σημαντικό σημάδι, για το πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών τους επόμενους μήνες. Επίσης, να πω και κάτι άλλο.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Ένα άλλο επίσης ορόσημο για την Άγκυρα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο τελείωσε, όπως όλοι θυμόμαστε, με απόφαση να αναβάλλει τις συζητήσεις για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο». Προσέξτε αυτή τη διατύπωση. Έτσι το ονόμασε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και προσετέθη βέβαια δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τι λέει η δήλωση;

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τώρα, η επανέναρξη, γιατί με ρωτήσατε κ. Παπαδόπουλε, εάν μου επιτρέπετε να κλείσω, συνομιλιών με την Ελλάδα έχει προκαλέσει αντιδράσεις –και να το σημειώσουμε αυτό- και σε πολλές περιπτώσεις οργή, από τους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων των Αποστράτων Ναυάρχων και Στρατηγών, που βλέπουν με καχυποψία τη Δύση, παραβλέποντας ότι αυτό τους είχε αφήσει ως κληρονομιά και ο ιδρυτής της νέας Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ.

Θεωρούν λοιπόν τις συνομιλίες, ότι δεν είναι τίποτε παραπάνω -επιτρέψτε μου να το πω όπως γράφτηκε στις εφημερίδες- παρά «αέρας κοπανιστός» ή ένα διπλωματικό τέχνασμα για να αποσπαστεί η προσοχή της Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή. Αυτά λένε οι εθνικιστές. Και οι εθνικιστές, σε όποια χώρα και αν κινούνται, μόνο κακό κάνουν. Τα λέω αυτά, γιατί αποτελούν μέρος της εικόνας που διαμορφώνεται αυτόν τον καιρό.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι η αμερικανική στάση στα ελληνοτουρκικά δεν θα ανατραπεί ριζικά από τη νέα κυβέρνηση. Το έχουμε ζήσει στο παρελθόν.

Η κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία και η απροκάλυπτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από τη γείτονα και σύμμαχο χώρα, πέραν της εθνικής σημασίας για την Ελλάδα, ζημιώνει την κοινή στρατηγική Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδος και κατ΄επέκταση του ΝΑΤΟ και την πολιτική για ειρήνη, συνεργασία και σταθερότητα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και οι φίλοι μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η αμερικανική γραμμή για τις διερευνητικές που ξεκινάνε είναι λίγο ουδέτερη, αν τις προσέξετε, για να μη πω ότι κλείνει το μάτι στην  Τουρκία. Και δεν διστάζουν να πουν οι Αμερικανοί κάτι που λέει και η γείτονα χώρα. Ότι κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα να φέρει στο τραπέζι τις δικές της θέσεις.

Είδαμε τις δηλώσεις Μπλίνκεν για την Τουρκία. Προσπαθούμε με κάποιο τρόπο να ερμηνεύσουμε, να καταλάβουμε τι φέρνει η Προεδρία Μπάιντεν.

Για την επιστροφή στην Ελλάδα

Επέστρεψα πίσω, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια μιας πολύ σημαντικής εμπειρίας που έζησα έξω και με ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Γιατί πρέπει να σας πω -και το λέω με την ευκαιρία της συζήτησής μας- ότι πέραν του μεταναστευτικού, είχα και τα θέματα ασφάλειας της Ευρώπης και ήμουν ο βασικός διαπραγματευτής με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γυρίσουμε στο θέμα μας, σε θέματα ασφάλειας, πολέμου κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, κ.λπ.

Και πρέπει να σας πω, αυτό που άρχισα να επισημαίνω στην αρχή, έζησα από κοντά πέντε ολόκληρα χρόνια το πώς διαχειριζόταν η κυβέρνηση Τραμπ τα θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είχα πει πριν από ένα χρόνο περίπου, ότι επιστρέφω στην πατρίδα και στην πολιτική μου κοιτίδα. Βεβαίως είμαι εδώ, οργανώνομαι και σύντομα θα είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν ασκείς πολιτική, εάν δεν έχεις δημόσιο αξίωμα. Έχεις άποψη, έχεις λόγο.

Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, εμπλούτισα τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου και όλα αυτά τα θέτω στην υπηρεσία της Παράταξής μου και της πατρίδος μου.

 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15