Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
22 Ιαν 2013

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο (22/1/13)

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω και πάλι το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κύριο Βαγγέλη Βενιζέλο και να τον ευχαριστήσω για την πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία μας. Όπως γνωρίζετε, στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα αυτή η συνάντηση.

Όπως είπα, είχαμε πράγματι ενδιαφέρουσα συζήτηση επί των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική διπλωματία και τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας και μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Υπό το φως της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει αυξημένη χρησιμότητα και ενισχύει το κυβερνητικό έργο.

Το πλαίσιο εντός του οποίου κινήθηκε η συζήτησή μας ορίζεται από την παραδοχή ότι, ιδιαίτερα υπό την παρούσα συγκυρία, είναι απαραίτητο να επιτύχουμε τον υψηλότερο δυνατό βαθμό συνεννόησης για τα εθνικά μας θέματα και γενικότερα για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Η κρίση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας σήμερα και την αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα έχοντας επιτύχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, είναι σαφές ότι δεν είναι θέμα μονάχα εσωτερικό. Αντίθετα, απαιτεί την οικοδόμηση συμμαχιών και την εγκαθίδρυση διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι απολύτως σαφές ότι για τη σφυρηλάτηση μακρόπνοων συμμαχιών στο διεθνές στερέωμα καταλυτική σημασία έχει να γίνεται αντιληπτό από τους συνομιλητές μας ότι υπάρχει συναίνεση στους εθνικούς στρατηγικούς στόχους από τους κυβερνητικούς εταίρους και όχι μόνο.

Κλείνοντας να υπογραμμίσω ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι εσωστρέφειας για την εξωτερική μας πολιτική. Σκοπός των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε είναι να ξαναβρεί η πατρίδα μας τη θέση της στο γεωπολιτικό περιβάλλον της με σχεδιασμό και στρατηγική. Τούτη τη δύσκολη περίοδο είναι που πρέπει να φανούμε ισχυροί και ενωμένοι, προασπίζοντας και προωθώντας τα ελληνικά συμφέροντα στο διεθνές γίγνεσθαι. Να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, αλλά και να δημιουργήσουμε οι ίδιοι ευκαιρίες.

Ευχαριστώ και πάλι τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Βενιζέλο για τη σημερινή του παρουσία στο Υπουργείο Εξωτερικών και του δίνω το λόγο.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ τον υπουργό Εξωτερικών για την θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε και κυρίως για την ουσιαστική, σε βάθος ενημέρωση, για όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων. Ενημέρωση που έγινε αρχικά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε και στη συνέχεια στη συνάντηση με τη συμμετοχή και των συνεργατών μας.

Η εθνική ισχύς είναι πολυπαραμετρική. Η οικονομική κρίση καμιά στιγμή τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν επηρέασε τη εξωτερική μας πολιτική. Τώρα όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη στροφή που κάνει η χώρα στην έξοδο από την κρίση, πρέπει να αξιοποιήσουμε την προοπτική μίας αυτοδύναμης ξανά Ελλάδας. Μίας Ελλάδας ξανά ισότιμης μέσα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ως μοχλό για την ενίσχυση της εθνικής μας στρατηγικής, για να γίνει ξανά ορατή και αντιληπτή η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο, θα έλεγα σε όλα τα μέτωπα στα οποία η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, προασπιζόμενη την εθνική της στρατηγική.

Η εθνική στρατηγική πρέπει να είναι βασισμένη στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Η συναίνεση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των τριών κομμάτων που στηρίζουμε την παρούσα κυβέρνηση και μετέχουμε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα τρία κόμματα έχουμε διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Αλλά καλούμε και με τη σημερινή ευκαιρία, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε συνεννόηση, σε σύμπραξη, σε συστράτευση, για την προώθηση αυτής της εθνικής στρατηγικής. Είναι απολύτως αναγκαίο στις διεθνείς επαφές μας, είτε αυτές γίνονται στην Ελλάδα είτε γίνονται στο εξωτερικό να μιλούμε με έναν ενιαίο τρόπο υπερασπιζόμενοι μία ενιαία εξωτερική πολιτική, η οποία έχει και την οικονομική αλλά και την πολιτική της διάσταση.

Ο κόσμος αλλάζει, οι συσχετισμοί στην περιοχή μας αλλάζουν, υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα. Η κινητικότητα ενέχει κινδύνους, ενέχει όμως και πολύ σημαντικές ευκαιρίες. Και εμείς πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες αυτές.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να νοιώθει τραυματισμένη, πρέπει να έχουμε ένα έντονο αίσθημα αξιοπρέπειας το οποίο πρέπει να μας εμπνέει στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και όλοι οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουμε ότι είναι σύγχρονο πατριωτικό καθήκον να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της εθνικής μας ισχύος.

Ευχαριστώ πολύ

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15